Targi Smaki Regionów od soboty w Poznaniu

W dniach od 29 września do 4  października  2018 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędzie się blok targowy obejmujący targi: SMAKI  REGIONÓW, POLAGRA   TECH, POLAGRA   GATSRO i   INVEST   HOTEL, TAROPAK, POLIMER  TECH  oraz  4  PRINT  WEEK.  Wystawa wraz  z  wydarzeniami towarzyszącymi:  szkoleniami,  konferencjami  i  pokazami  kulinarnymi  zajmie 11 pawilonów.

Cały  blok  targowy  rozpocznie  się  pysznym  akcentem – targami  Smaki  Regionów. To wydarzenie, podczas którego będzie można zasmakować w kuchni z niemal całej Polski. Targi  Smaki  Regionów  to  kulinarne  El  Dorado  pełne  oryginalnej  i  smacznej  żywności.  Produkty przygotowywane  w  oparciu  o  dawne  receptury,  ekologiczne,  zgodne  z  trendem  slow food – tego właśnie mogą spodziewać się goście targowi. Warto również pamiętać, że jest to także wydarzenie dla współczesnych,  bardzo  świadomych  konsumentów,  przykładających  dużą  wagę  do  spożywanych produktów  i  poszukujących  tych,  które  mają  ekologiczne  pochodzenie  czy  też  ich  produkcja  jest potwierdzona certyfikatem.

A czym będą kusić wystawcy tegorocznej edycji? Na pewno nie zabraknie tradycyjnego pieczywa, serów, wędlin, miodów, powideł i wielu innych przysmaków. Smakosze słodkości również znajdą coś dla siebie. Na stoisku województwa dolnośląskiego będzie można m.in. zakupić pierniczki wypiekane na miodzie lipowym – symbol Szlaku Cystersów – nagrodzone w konkursie „Najlepszy Smak Dolnego Śląska  2016”  podczas  festiwalu  „Europa  na  widelcu”,  a  także  ręcznie  wypiekane  pierniki,  które wyróżnia nietypowy, trójwymiarowy kształt oraz misterny, koronkowy styl zdobienia. Warmia i Mazury zapraszają natomiast na węgorza wędzonego w skórce oraz węgorza smażonego w   marynacie – kultowe   przysmaki   z   Kaborna.   Mazowieckie  z  kolei  zaoferuje  między  innymi przepyszne przetwory owocowe i warzywne jak np. paprykowa salsa z Papryki Przytyckiej znajdującej się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także fantastyczne do deserów wiśnie z rumem czy maliny w syropie.

Tegoroczna edycja targów Smaki Regionów będzie kusić zapachem i smakiem również dzięki scenie kulinarnej. Gościem  specjalnym  wydarzenia  będzie  Mateusz  Gessler – kucharz,  restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, znany szerokiej publiczności również jako juror programu telewizyjnego TVN  MasterChef  Junior,  który  wystąpi  jako  ambasador  produktów  certyfikowanych  Spółdzielni Mleczarskiej  Udziałowców  w  Strzałkowie.  Z  idolem  młodych  kucharzy  będzie  można  spotkać  się również  na  stoisku  województwa  wielkopolskiego.  Nie  zabraknie  także  szefów  kuchni  z  lokalnych restauracji, którzy w ramach pokazu Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, będą  przygotowywać  dania  w  oparciu  o  produkty  regionalne  i  tradycyjne.  Tematem  przewodnim będzie  m.in.  przygotowywanie  kiełbasy  wielkopolskiej  białej  parzonej,  wpisanej  w  ubiegłym  roku na Listę Nazw Produktów Chronionych na terenie Unii Europejskiej oraz dań, dla których ta kiełbasa właśnie będzie bazowym produktem.

Targi Smaki Regionów odbędą się w dn. 29 września – 1 października na Międzynarodowych Targach Poznańskich (pawilon 3A).

Wstęp na wydarzenie jest wolny!

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
eanet.pl